Meteen naar de inhoud

Hielspoor / peesplaatontsteking

Wanneer mensen pijnklachten hebben onder de hiel wordt vaak gedacht aan Hielspoor. Echter word de pijn onder de hiel vaak veroorzaakt door de peesplaat en is het geen Hielspoor. Hielspoor is botverkalking onder de hiel. Terwijl Fasciitis plantaris een ontsteking van de peesplaat onder de hiel is. De peesplaat is belangrijk voor de afwikkeling en stabilisatie van de voet tijdens het lopen. Bovendien, wanneer deze overbelast raakt, kan er sprake zijn van een fasciitis plantaris. De overbelasting kan resulteren in een ontsteking en zelfs in een chronische klacht. Hielspoor / peesplaatontsteking is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Meer dan tien procent van de mensen heeft deze pijnklacht ooit gehad. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat hielspoor/peesplaatontsteking?

Fasciitis plantaris kan ontstaan door de volgende factoren overgewicht, holvoet of platvoet, beperkte dorsaalflectie in het bovenste spronggewricht, verkorte achillespees en intrinsieke voetspieren, verkeerd schoeisel en hardlopen of sporten in het algemeen. Wanneer je last hebt van de hiel is het verstandig om op tijd een afspraak te maken bij Podotherapie van Turnhout. Hoe langer de klachten aanhouden, hoe langer het herstel proces zal zijn.

Behandeling

Wanneer je pijn onder de hiel hebt en de pijn niet afneemt maar elke dag erger wordt. Is het advies om een afspraak te maken. Ik kan dan bekijken of het hielspoor is of dat het een peesplaat blessure is die de klacht in de hiel veroorzaakt. Verder kan ik onderzoeken waardoor de klacht veroorzaakt wordt. Vanuit daar bekijk ik wat de beste behandeling voor de pijnklacht is. Hieronder verschillende behandelingen die toegepast kunnen worden. Op maat gemaakte podotherapeutische zolen zodat de druk onder de voeten goed verdeeld word. 

Met behulp van een podotherapeutische zool de afwijkende voetstand gecorrigeerd worden. Hierdoor veranderd het looppatroon wat zorgt voor minder spanning en trekkracht op de peesplaat. Voetoefeningen en podomanueeltherapie zijn belangrijk om de voetfunctie te verbeteren en blokkades op te heffen. Dit zodat de voeten weer optimaal functioneren, hierdoor zullen de klachten ook sneller afnemen. Soms is shockwave therapie nodig dit kan in samenwerking met de fysiotherapeut.

Heb je hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met mij op!