Meteen naar de inhoud

Behandelmethodes

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende behandelmethodes van Podotherapie van Turnhout in Brabant.

Zolen worden bij veel verschillende klachten toegepast. Heb je klachten in de voet, enkel, knie heup of rug? Dan kan door middel van een podotherapeutische zool de voetstand gecorrigeerd worden. Hierdoor wordt je algehele houding verbeterd. Ook de drukverdeling onder je voeten wordt verbeterd zodat bijvoorbeeld likdoorns of eeltplekken minder snel terug komen.

Met een orthese wordt de stand van de tenen gecorrigeerd of ontlast. Deze behandelmethode is uitermate geschikt om druk en wrijving tussen of rondom de tenen te verminderen. Een orthese wordt gebruikt worden bij likdoorns tussen je tenen of bij een afwijkende teenstand. Denk hierbij aan kan  een Hallux valgus of klauwstand van de tenen.

Deze behandelmethode bij Podotherapie van Turnhout wordt toegepast bij het opheffen van blokkades in de voet en enkel. Wanneer er in de voet een blokkade zit kan de voet niet meer optimaal functioneren. Door deze blokkade weg te halen wordt het loop en bewegingspatroon verbeterd. 

Oefeningen worden toegepast om de kracht en de stabiliteit te trainen. Wanneer je een blessure hebt verminderd vaak de kracht en de stabiliteit in de aangedane voet. Door middel van oefeningen kun je dit verbeteren. Verder worden oefeningen ook toegepast om blessures te voorkomen.

Medical Taping is een vorm van tapen waarbij kinesiotape wordt gebruikt om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel om bewegingsvrijheid te beperken.

Schoenen zijn belangrijk, door verkeerd schoeisel te dragen kunnen er klachten ontstaan. Neem daarom altijd je schoenen mee naar de afspraak, er wordt dan bekeken of de schoenen in relatie staan tot de klachten. Ik kan je tips geven die helpen om klachten te voorkomen. Deze tips kun je ook gebruiken bij het kopen van nieuwe schoenen. 

Veel voorkomende pijnklachten

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende pijnklachten en hierboven de verschillende behandelmethodes van Podotherapie van Turnhout.

Hielspoor

Hielspoor, ook wel fasciitis plantaris genoemd, is een irritatie of ontsteking van de peesplaat onder de voet. De peesplaat is belangrijk voor de afwikkeling en stabilisatie van de voet bij het lopen. Bovendien, wanneer deze overbelast raakt, kan er sprake zijn van een fasciitis plantaris. De overbelasting kan resulteren in een ontsteking en zelfs in een chronische klacht.

Hallux Valgus

Een hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. Verder komt hallux valgus meer voor bij vrouwen dan bij mannen en hoeft geen pijnklachten te geven. Wanneer een hallux valgus ontstaat kan er een pijnlijke botknobbel aan de binnenzijde van het grote teen gewricht ontstaan en dit kan pijnklachten veroorzaken.

Mortons Neuroom

Een mortons neuroom is een zenuwbeknelling in de voorvoet. Het komt vaak voor tussen de derde en vierde teen. Immers komt deze klacht regelmatig voor bij mensen die te smalle schoenen dragen. Je kunt een stekende of branderige pijn in de voorvoet ervaren, deze pijn kan uitstralen naar de tenen. Ook kun je een tinteling of een dof gevoel in de tenen ervaren.

Beenlengteverschil

Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been, om die reden ontstaat er een bekkenscheefstand. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd klachten te geven. Vaak is er sprake van een relatief beenlengte verschil. Dit betekent dat het lijkt alsof er een beenlengteverschil is maar dat is dan niet zo.

Het ene been kan korter lijken dan het andere, als bijvoorbeeld de ene voet wat verder naar binnen zakt dan de andere voet. Wanneer dit het geval is, is een hakverhoging niet nodig. Wanneer er wel een beenlengteverschil aanwezig is, kan dit wél gecompenseerd worden door middel van een hakverhoging.

Achillesspeesklachten

Wanneer men last heeft van de achillespees gaat dit vaak gepaard met ochtendstijfheid. Achillespeesblessures ontstaan vaak door overbelasting. Ook kan er zwelling zichtbaar zijn ter hoogte van de achillespees. Het is een blessure die vaak opgelopen wordt tijdens het sporten. Achillespeesklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, er zal een onderzoek moeten plaatsvinden om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Shinsplints

Shin splints, springschenen of scheenbeenvliesontsteking, is een sportblessure die pijnklachten veroorzaakt aan het scheenbeen. Het is een overbelastingsblessure. Wanneer je deze klacht hebt kan dit een zeurende stekende pijn geven. De pijn bevind zich vaak aan de binnenzijde van het scheenbeen.