Ga naar de inhoud

Hallux Valgus

Een hallux valgus is de vergroeiing van het grote teengewricht, maar hoeft niet perse pijnklachten te geven.Een hallux valgus komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak ontstaan de pijnklachten wanneer de botknobbel van de hallux valgus groter wordt. Op de botknobbel zit een slijmbeurs deze beschermt het gewricht. Wanneer hier een langdurige verhoogde druk op komt, door bijvoorbeeld te smalle schoenen te dragen, kan deze gaan irriteren of ontsteken. Wanneer er teveel druk op de hallux valgus komt kan dit een stekende of brandende/zeurende pijn geven.

Oorzaken Hallux Valgus

Een hallux valgus heeft een erfelijke factor. Ook kan een hallux valgus ontstaan door te smal/krap schoeisel hierdoor wordt de grote teen continu naar binnen geduwd. Ook de voetstand heeft invloed op het ontstaan van een hallux valgus, wanneer de middenvoet naar binnen zakt komt er meer druk op het grote teengewricht. Door de botvorming die ontstaat bij een hallux valgus kan de beweeglijkheid in het gewricht verminderen. Hierdoor kun je pijnklachten krijgen tijdens het lopen in de afzetfase.

Behandeling

Wanneer je last hebt van een hallux valgus kun je het beste een afspraak maken. Dit zodat er gekeken kan worden naar de oorzaak van de klachten. De behandeling kan bestaan uit schoenadvies, de juiste schoenen kunnen de druk op de botvorming van de hallux valgus verminderen. Door middel van een inlegzool wordt de druk op het grote teen gewricht gereduceerd. Ook voetoefeningen helpen om de mobiliteit in het grote teen gewricht te verbeteren.

Hallux valgus
Hallux valgus, een vergoeiing bij het grote teengewricht

Heb je hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met mij op!